Alzheimer Café

PieterBrueghelHuis Veghel

In de zomermaanden programmeert het Alzheimercafé Uden-Veghel en omstreken voor de bezoekers een speciaal programma, dat door de vrijwilligers zelf wordt verzorgd. In het nieuwe onderkomen, het PieterBrueghelHuis, Middegaal 25 in Veghel, draait op dinsdag 18 juli de documentaire Mist. De documentaire volgt het echtpaar Prevoo, dat geconfronteerd wordt met de ziekte van Alzheimer. De deuren van het Alzheimercafé gaan open om 19.00 uur en de toegang is gratis voor iedereen die geïnteresseerd is in dementie en de gevolgen daarvan voor mensen die ermee te maken krijgen.

Mist
Toen vijftiger Lou Prevoo in 2004 de diagnose Alzheimer kreeg, besloot hij samen met zijn vrouw Wilma een camera in zijn leven toe te laten. Als naslagwerk voor zorgprofessionals en als herinnering aan betere tijden voor zijn vrouw na zijn overlijden. Documentairemaakster Karin Hillebrand volgt het stel uit het Limburgse Valkenburg bijna 5 jaar lang na diagnose. Ze filmt dat Lou opbloeit op de zorgboerderij in Ransdaal en dat Wilma haar volle baan als laborante moeilijk kan combineren met de zorg voor haar man. Haar broer springt dan bij en komt “oppassen”. Mooi om te zien hoe hij Lou sturing geeft en hem toch in zijn waarde laat. Met haar geduld en liefde lukt het Wilma om Lou nog ruim vier jaar thuis te houden.

Liefde en verlies 
De documentaire legt ook pijnlijk helder vast hoe de mist in Lou’s hoofd dikker wordt en hoe Wilma steeds meer van haar oorspronkelijke echtgenoot moet missen. MIST gaat over zijn strijd om het leven te begrijpen en over haar liefdevolle pogingen om hem te volgen. Een indrukwekkende documentaire over de liefde tussen twee mensen die elkaar geleidelijk verliezen.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl