Olie-dag

Kilsdonkse Molen Heeswijk-Dinther

De rijke oogst van afgelopen najaar heeft er voor gezorgd dat de zolder boven de oliemolen tot de nok vol ligt met walnoten. Eindeloos zijn ze gesorteerd door de molenaars en nu klaar om onder grote kantstenen verpulverd te gaan worden. Vol trots en verwondering zullen we de eerste druppel walnotenolie in het vat zien vallen. Met dank aan de vele mensen uit het dorp en omgeving die hun walnoten aan De Kilsdonkse Molen hebben geschonken en daardoor dit proces van olieslaan mogelijk maken. 

Hebt je jezelf wel eens afgevraagd hoe ze vroeger olie maakten? Zonder de machines van nu? Wil je dit unieke proces met eigen ogen aanschouwen, kom dan zaterdag 16 februari van 10.00 tot 17.00 uur een kijkje nemen. De kinderen worden hierbij actief betrokken. 

De molenaars/olieslagers van De Kilsdonkse Molen geven een demonstratie van het slaan van olie uit noten en/of zaden en er worden demonstraties gegeven hoe je deze olie kunt gebruiken. Hoe en waarvoor gebruik je lijnolie, koolzaadolie of walnotenolie. In het Bezoekerscentrum is een proeverij van stamppotten waarin walnotenolie verwerkt is. Er worden oliebollen gebakken. 

Iedereen, zowel jong als oud, is van harte welkom op deze Olie-dag (gratis entree)

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl