Ruil van woning in de vakantie

BERNHEZE - Logeren in andermans huis in plaats van in een duur hotel? Ruil van woning met iemand die ook gratis op vakantie wil. Maar hoe werkt vakantiehuizenruil? En wat kost het? Een houten cottage met uitzicht op een meer in de Verenigde Staten of een huis tussen de palmbomen in Thailand. Foto’s van aangeboden vakantiehuizen zijn erg aanlokkelijk. Maar hoe krijg je zo’n gratis vakantiehuis te pakken?! Wie in de vakantie van woning wil ruilen kan terecht bij vier bekende en grote organisaties: HomeLink, Huizenruil, Intervac en Home for Exchange. 

Lidmaatschap
Om gebruik te maken van zo’n website betaalt je lidmaatschapsgeld; pakweg € 50,- tot € 130,- per jaar. landen. Lukt het niet om binnen een jaar een vakantiewoning te vinden dan geven Huizenruil, Home for Exchange en Intervac het tweede jaar lidmaatschap gratis. De meeste deelnemers vinden overigens binnen een jaar een vakantiewoning. Huizenruil duur? Afgezien van het lidmaatschap, en de reiskosten die je maakt om op het vakantieadres te komen, betaal je verder niets. Het onderdak is gratis; geen wonder dat huizenruilen zo in opkomst is.

Amerika of Zweden
Wil je ook wel ruilen? De eerste stap is het aan de man brengen van je woning. Je doorloopt een stappenplan waarbij je o.a. aangeeft hoe groot je huis is, waar je woont en welke voorzieningen er in de buurt zijn. Je kan verder aangeven naar welk land en regio jouw voorkeur uitgaat en wat voor huis je precies zoekt. Geen voorkeur aangeven kan ook; laat je lekker verrassen! Misschien had je wel Amerika als vakantiebestemming in je hoofd, maar krijg je een fantastisch aanbod uit Zweden. 

Vergelijkbare woning
Voordat de ruil plaatsvindt ben je vaak al een aantal maanden, mailtjes en telefoongesprekken verder. Het is wel realistisch om een woning te zoeken die vergelijkbaar is met wat je zelf aanbiedt. Zowel wat betreft uitstraling als type bewoners. Een blinkend schoon huis ruilen met een ietwat rommelig stel levert waarschijnlijk gedoe op.

Code goed gastheerschap
Maar wat nu als er spullen worden gestolen door ‘jouw’ logé, of je huis uitgewoond wordt achtergelaten? Volgens de ruilorganisaties is die angst onterecht. Uit een enquête van Huizenruil blijkt dat meer dan 98 procent vindt dat hun eigen huis uitstekend was verzorgd door hun ruilpartner. Mocht er toch iets kapotgaan dan kan je de schade meestal claimen bij de inboedel- of opstalverzekeraar. Of bij de aansprakelijkheidsverzekeraar van de tegenpartij. Extra zekerheid biedt de zogeheten ‘code van goed gastheerschap’. Beide partijen ondertekenen het document vóór de ruil. Er staat in uitgelegd dat de ruilers te gast zijn in elkaars huis en dat ze er naar behoren mee moeten omgaan.

Schade
Het Verbond van Verzekeraars raadt verder aan de inboedel- of opstalverzekeraar op de hoogte te stellen van de huizenruil en de dekking van de verzekering te controleren. Verzekeraars die het ruilen van een huis als verhuur zien, keren in geval van schade namelijk niet uit. Loopt u toch grote schade op en had u zich daarvoor niet kunnen verzekeren, dan heeft HomeLink als enige organisatie een garantiefonds dat overigens weinig wordt aangesproken.

Alle websites op een rij:
Huizenruil; www.huizenruil.com
Home for Exchange; www.homeforexchange.com
HomeLink; www.homelink.org 
Intervac; www.intervac-homeexchange.com 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl