‘Onder Gods zegen’ weer terug in Dinther

HEESWIJK-DINTHER - Vanmorgen zijn om 11.00 uur  drie foto’s onthuld in de entree van de supermarkt van  de Jumbo aan de St.Servatiusstraat. Ze zijn geschonken door de Heemkundekring De Wojstap. Het zijn 2 foto’s van de vroegere (stoom)zuivelfabriek “Onder Gods Zegen”. Een luchtfoto uit 1945, een foto op straatniveau en één foto van de molen van Van Eerd gezien vanuit de Torenstraat.  Daar waar  dus eigenlijk het concern begon.

De fabriek heeft er vanaf 1917 gestaan. Vanwege de snelle industriële ontwikkeling en de fusie met “De Maasvallei” is hij in 1973 gesloopt. Daarna is de grond door de gemeente in 1975 aangekocht en is het gebied meegenomen in de ontwikkeling van het Centrumplan.

In 1988 is de Jumbo er met zijn supermarkt begonnen. Na een kleine verbouwing in 2003 heeft er een forse uitbreiding plaats gevonden van 600 m2 tot 1500 m2. Daarna is de Jumbo weer op 18 juni 2017 heropend.

Hier en daar zijn nog herinneringen aan de fa. Van Eerd in Heeswijk-Dinther te vinden. Zo staat er een beeld van een molenaar met kat recht tegen over de Jumbo en is een deel van de rode pannen van de fabriek te zien op de garage van enkele woningen in de Willebrordstraat. Terwijl ook de directeurswoning  voor een deel is gehandhaafd.

Maar waar is het bord, waarop de naam 'Onder Gods zegen' met grote letters stond, gebleven? Is het indertijd bij het afval van de fa. Dijkhoff terecht gekomen of is het net als de pannen van de ondergang gered en heeft het ergens een nieuwe bestemming gekregen? Pannen liggen er niet meer op de Jumbo. Door de recente milieuvriendelijke ontwikkelingen liggen er sinds september vorig jaar 388 zonnepanelen op het dak. Ook melkbussen zie je er niet meer. In plaats daarvan worden er melkpakken door de klanten meegenomen.

Ter herinnering kreeg Niels Merkelbach van Fred Lennings van de heemkundekring De Wojstap een originele “Tuile du Nord”-pan aangeboden, welke op de fabriek had gelegen.

 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl