Let op bij activiteiten in en rondom het water

BERNHEZE - In de zomer worden veel evenementen en activiteiten georganiseerd. Plassen, sloten en beken zijn daarbij aantrekkelijke plekken om naar toe te gaan en gebruik van te maken. Maar let goed op. Op steeds meer plaatsen is het water niet meer fris en is er overlast van blauwalg. Controleer daarom van te voren goed of het water geschikt is voor de activiteit.

Recreëren in of bij plas of sloot
Door de droogte en warmte wordt het water in de beken en sloten minder ververst. Het spoelt niet door en de temperatuur van het water wordt hoger. Dit veroorzaakt onder andere algengroei. Deze algen, zoals blauwalg, zorgen ervoor dat het zuurstofgehalte in het water afneemt. Ook nu het wat minder warm is en er enige neerslag valt blijft de aanwezige blauwalg een risico Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten.

Wie controleert de waterkwaliteit bij evenementen?
Als een organisatie een evenement organiseert, heeft zij contact met GHOR. Dit is de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio. Deze geeft de organisatie advies en informatie over de waterkwaliteit. Dit in relatie tot de mogelijke gezondheidsrisico’s bij het type watergebruik dat bij het evenement plaatsvindt. De organisatie van het evenement zelf is verantwoordelijk voor het nemen van de watermonsters.

Waterrecreatie
Bij waterrecreatie zoals kanoën, roeien en vissen moet er ook rekening mee worden gehouden dat de waterkwaliteit minder goed kan zijn als gevolg van blauwalgen en botulisme. Ook wanneer recreatie om het water plaatsvindt, is dat belangrijk.

Wil je gaan zwemmen in natuurwater, dan adviseert het waterschap om dit alleen in officieel zwemwater te doen. Deze zijn te vinden op www.zwemwater.nl. De zwemwaterkwaliteit van de wateren op deze site wordt regelmatig gecontroleerd.

Het waterschap monitort niet overal de waterkwaliteit.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl