Vluchtelingenwerk sluit zwemproject feestelijk af

BERNHEZE - Deze zomer heeft Vluchtelingenwerk Bernheze zwemlessen voor vrouwen georganiseerd; net als vorig jaar in zwembad ’t Kuipke in Heesch. Afgelopen woensdag hebben acht vrouwen laten zien dat ze zich kunnen redden in het water. 
Ze hebben allen het watervrij diploma van zwemjuf Ellen Muytjens ontvangen. Een hele prestatie want leren zwemmen op latere leeftijd blijkt veel moeilijker te zijn dan wanneer je 6 jaar bent. Ondanks de inspanning was het voor de vrouwen ook zeker ontspanning en wat hadden ze een mazzel met het weer. 

In Nederland kan bijna iedereen zwemmen. Ouders zorgen ervoor dat ook hun kinderen op jonge leeftijd leren zwemmen. Statushouders, veelal afkomstig uit Syrië en Eritrea, kunnen vaak niet zwemmen en zijn zich niet altijd bewust van de risico’s van water in Nederland. Daarom komen bij mensen met een niet-Nederlandse afkomst verdrinkingsongevallen ook vaker voor. Vluchtelingenwerk stimuleert voor iedereen zwemlessen en het behalen van een zwemdiploma maar helaas zijn de kosten van zwemlessen voor de meeste mensen te hoog. Gelukkig heeft de gemeente hiervoor voor alle kinderen een regeling getroffen. Vluchtelingenwerk richt zich daarom nu vooral op de volwassenen. Door de samenwerking met ‘t Kuipke en een drietal zweminstructrices is het weer gelukt betaalbare zwemlessen te organiseren. Dit jaar heeft de ervaren en bekende juffrouw Ellen hulp gehad van twee ex-wedstrijdzwemsters, Nienke en Eline Slabbers. Zij hebben zelf ook ooit bij juffrouw Ellen leren zwemmen.   

Hoewel het voor de vrouwen best lastig was om twee keer per week naar het zwembad te komen, waren deze vrouwen zeer gemotiveerd. Het doel van de zwemlessen is watervrij maken en ervoor te zorgen dat mensen zich kunnen redden als ze onverhoopt ergens in het water belanden. Dat is deze prachtige zomer voor deze vrouwen zeker gelukt. En natuurlijk wordt dit gevierd met een feestje met heerlijk eten!

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl