‘Tranen voor Tommy’: Een nieuw boek van Hans Manders

HEESWIJK-DINTHER - Memoires van een mooiweerfietser die op 57-jarige leeftijd, zesentwintig jaar na de eerste keer, de Mont Ventoux op fietst, dit keer samen met zijn zoon.

De Mont Ventoux. Waarom oefent deze kale, 1911 meter hoge berg in de Provence zo’n aantrekkingskracht uit? De Ventoux op fietsen is ‘onuitsprekelijk vermoeiend’ schreef dichter Jan Kal al in 1971. Het is ‘ijdelheid en najagen van wind’, zegt hij Prediker na. Toch fietsen iedere zomer dagelijks honderden, soms wel duizenden enthousiastelingen omhoog. Wat bezielt hen? Die vraag betreft ook mezelf. Dat ik in 1990, als eenendertigjarige, per se de Ventoux wilde beklimmen, och, dat valt nog onder het hoofdstuk ‘jeugdige overmoed’. Maar waarom wilde ik het op mijn zevenenvijftigste, met mijn zoon als leidsman, opnieuw? Wat wilde de mooiweerfietser die ik ben aan zichzelf (of aan anderen) bewijzen? Waarom doet een mens (deze mens) überhaupt zinloze dingen? Waarom schrijft hij bijvoorbeeld gedichten? Waarom streeft hij naar het schier onbereikbare, zoals een bundel met duizend sonnetten? Waarom kan een zinloze bezigheid een ‘zeldzaam gevoel van gelukzaligheid’ teweegbrengen? ‘Tranen voor Tommy’ stelt deze en dergelijke vragen. Maar of ze ook beantwoord worden?

'Tranen voor Tommy' (197 pagina's, ISBN: 9789402181029) is gepubliceerd via het selfpublishingplatform Brave New Books. Het boek is te koop bij www.bol.com. Prijs: €21,17

Over Hans Manders
Geboren in 1959 in Uden (NB). Studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan KU in Nijmegen. Sinds 1984 werkzaam als leraar Nederlands. Sinds 2005 conrector op Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther (NB). Getrouwd en vader van drie kinderen. Debuteerde als schrijver met jeugdroman 'Bestemming onbekend' (Ploegsma, 1997). Schreef sindsdien meerdere kinderboeken en jeugdromans. Eerste gedichtenbundel, 'De kou verdrijven', verscheen in 2003. Publiceerde sindsdien in eigen beheer meerdere bundels. Schreef daarnaast ook liedteksten, columns en verhalen. Sinds 2013 gemeentedichter van Bernheze. Begin 2016 verscheen zijn eerste roman voor volwassenen, 'Vroeger komt nooit meer terug'.

Email: jeagmanders@gmail.com
Website: www.bravenewbooks.nl/hansmanders 

Over Brave New Books
Brave New Books is een self-publishingplatform dat iedere schrijver in staat stelt om snel, eenvoudig, kosteloos en op een professionele wijze zelf een boek uit te geven. Brave New Books is een initiatief van Singel Uitgevers, bol.com en Mijnbestseller.nl. Gedurende het publicatieproces kan de auteur, tegen betaling, de deskundige begeleiding inschakelen van ervaren redacteuren, vormgevers en bekende schrijvers van Singel Uitgevers (waartoe de uitgeverijen Querido, Athenaeum, Nijgh &Van Ditmar, Leopold en Ploegsma behoren). Door de samenwerking met bol.com zijn de boeken voor een miljoenenpubliek beschikbaar. Zie voor meer informatie www.bravenewbooks.nl 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl