Een luchtacrobaat met stoere kuif

Het is behoorlijk fris, als we voor de eerste keer dit voorjaar gezamenlijk als weidevogelgroep, een rondje maken door het gebied De Bleken. Een ieder van ons heeft tijdens de wintermaanden het gebied weleens bezocht, er is altijd wat te zien. De speciale vogelakkers en randen bekijken we altijd met aandacht. Deze veldleeuwerik-, kievit- en patrijsranden zijn een grote aanwinst voor het gebied. Ze bieden bescherming in de wintermaanden doordat ze ruig en rommelig zijn. De zaden zijn in deze karige maanden een welkome aanvulling. Allerlei groepen kleine zangvogels zoals puttertjes, vinken en gorzen profiteren ervan.

Nu horen we ondanks de straffe wind, overal de kenmerkende roep van de kievitmannetjes. Zij hebben hun territoria op de akkers in bezit genomen en dat moet duidelijk zijn voor elke aangrenzende buurman. Ze vliegen eerst langzaam en laag over de akker, de buurman vliegt mee en dan begint het genieten van een fantastisch schouwspel. Kippenvel krijg je van het zoemende geluid van hun vleugels, de luide roep en dan het plotseling kantelen en duiken, wat een schouwspel. Zonder elkaar te raken vliegen ze samen op, zwenken een stukje naar links, naar rechts om dan ineens naar beneden te duiken en met een luide roep te landen op de plek die ze uitgekozen hebben. De vrouwtjes staan nog een beetje in zichzelf gekeerd op het perceel en lijken nog niet echt geïnteresseerd. Gaandeweg wanneer ze voldoende opgevet zijn wordt dat anders. Dan landt de kievitsman na zijn baltsvlucht in zijn territorium, trippelt met stijve poten en af en toe buigend, een stukje van het vrouwtje weg. Hij vraagt haar zo om de mooie proefkuiltjes te inspecteren die hij gedraaid heeft. Uiteindelijk na al dat voorspel kiest zij het beste kuiltje uit en legt daarin haar eerste ei. Een hoopvol begin van een nieuw broedseizoen.

We zien meer kieviten dan vorig jaar. Het heeft flink geregend en het waterpeil is gelukkig weer op orde, dat zijn goede omstandigheden voor weidevogels. Tot onze grote vreugde zien we ook twee wulpenparen in het grasland. Hun luide jodelende roep had ze al aangekondigd. Ook zij zullen een geschikte plek gaan zoeken voor hun nest.

In het gras lichten steeds meer gele stippen op van de paardenbloem, en de leeuwerik laat al van zich horen. Wil je meer weten of een keer met ons mee lopen? Mail naar hintum1955@home.nl 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl