Tips van Annelies Medi Spa om een goede keuze te maken voor een zonnebrandproduct

VORSTENBOSCH - Welk zonnebrandproduct is nog veilig? Door de klimaatverandering krijgen we steeds meer extremen, waaronder lange periodes volop zon. Heerlijk, maar ook zorgelijk. We willen onze kinderen en onszelf natuurlijk beschermen tegen de nadelen terwijl we genieten van de voordelen.

Maar telkens weer verschijnen er verontrustende berichten in de media. Wat gisteren nog goed bevonden werd, is vandaag ronduit slecht. Moeten we dan maar niet meer smeren? Wij als volwassenen kunnen de schaduw opzoeken, maar dat kun je van kinderen niet verwachten. Al spelend richten de zonnestralen meer aan dan goed voor hen is, zelfs al verbranden ze niet. De schade? Die krijgen ze pas later gepresenteerd. Maar ook zonnebrandmiddelen kunnen op korte of lange termijn schade aanrichten.

Het enige goede advies wat ik kan geven is: vraag advies bij een huid- en productspecialist, leer ingrediënten (her)kennen en maak daarop een keuze die bij jou past.

In deze blog geef ik mijn mening over inzichten die ik verworven heb uit kennis en betrouwbare bronnen. Ook wil ik enkele mythes ontrafelen.

Weetjes

 • De ultieme ontdekking was toch wel de zonnebrandspray. Handig en snel. Tot dit jaar bekend werd dat er meer langs als op de huid terechtkomt, en dat het schadelijk is. Niet persé op de huid, als wel door het inademen ervan.
 • Vergeet niet dat melanomen vooral ontstaan door UVA stralen. Stralen waardoor je niet verbrand, maar je onzichtbaar wel schade van oploopt. Onder andere huidveroudering
 • Veel synthetische ingrediënten met een zonnefactor vallen onder een EDC (Endocrine Disrupting Chemicals). Deze verstoren het hormonale systeem. Vanaf medio 2018 komen er nieuwe richtlijnen door de Europese Commissie opgesteld.
 • De ingrediënten staan op volgorde van hoeveelheid op de ingrediëntenlijst vermeld. Om het gemakkelijk te maken dan ook nog onder verschillende namen… Vaak zie je heel veel vers
 • Hoe meer er van deze (EDC) ingrediënten inzitten hoe schadelijker het product is.
 • Daarnaast zijn veel synthetische producten qua ingrediënten nog aangevuld met harde alcoholen, bindmiddel, conserveringsmiddelen en parfum.
 • Er wordt door de KWF geadviseerd om 7 theelepels te smeren! En dan elke twee uur. Dat betekent dat er dan wel erg veel schadelijke stoffen binnenkomen! Zeker voor een kinderlichaam.
 • Natuurlijke filters hebben steeds meer de voorkeur, ze zijn veilig. Op basis van zinkoxide en/ of tinaniumoxide fungeren ze als een soort spiegeltjes op de huid waarmee ze het zonlicht weerkaatsen. Nadeel is dat ze iets stugger uitsmeren en soms een witte waas achterlaten. 

Moeten we dan maar niet meer smeren?

Advies van Annelies

 • Bedenk ook dat een chemische filter minder schade aanricht dan onbeschermd zonnen. Zelfs zonder te verbranden.
 • Chemische filters die je maar een keer per dag hoeft te smeren zou ik in twijfel trekken. Daarin zitten ingrediënten die in hele kleine deeltjes zijn geknipt, waardoor ze dieper in de huid dringen. Of heel veel verschillende schadelijke ingrediënten. De zogenaamde optelsom. Of je wilt dat er meerdere EDC’s in zitten? Ze worden met een siliconenolie mantel afgedekt. Bescherming van UVA is hier veel minder, je verbrand dan wel niet, maar de UVA schade gaat door. Die krijg je later gepresenteerd.
 • Zorg voor heel veel antioxidanten. Antioxidanten zitten op de eerste plaats in gezonde voeding, en zijn aan te vullen met de juiste voedingssupplementen. (laat je ook hierover goed adviseren, er zit veel kaf onder het koren) Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen, voordat ze schade aanrichten op onze huid en in ons lichaam. Ze beschermen alle cellen van het lichaam tegen schade. Antioxidanten kunnen ook in verzorgende en zonneproducten voorkomen. Natuurlijke antioxidanten wel te verstaan. Op dezelfde manier als planten zich beschermen tegen de zon, van binnenuit.
 • De regel blijft, hoe meer bescherming, hoe beter. In de vorm van kleding, schaduw, inwendige factor en uitwendige factor.
 • Natuurlijk hebben we zonlicht nodig. Een half uurtje per dag onbeschermd. Wanneer de zon loodrecht boven je staat en er geen schaduw van je lichaam te zien is maak je vitamine D aan. Maar in de regel maakt iedereen die regelmatig buitenkomt deze voldoende aan in de zomermaanden. Sowieso een gezonde reden om iedere dag buiten te komen!
 • Een foundation met zonnefactor is meestal niet genoeg, omdat het niet zo dik of overal wordt aangebracht.
 • Vergeet de zonnefactor niet op de lippen te smeren of koop een speciaal lipproduct met factor. Op de onderlip ontstaan de meeste melanomen.
 • Factor 15 is beter dan niets. Factor 30 en 50 zijn allebei goed ter bescherming, het verschil is slechts enkele procenten.
 • Een dagcrème met zonnefactor en hydraterende eigenschappen is prima
 • Zit je de hele dag op kantoor? Besef dat zonlicht (en ook de schade) door glas heengaat!
 • Heb je last van zonneallergie? Daar hebben wij een perfect duo supplement voor. 

Mijn favoriet?

En niet alleen van mij maar ook van Dermatologen:

ÉMINENCE SUN DEFENSE MINERALS En Coloresciences sun defense voor jong en oud. Deze volledig minerale zonnefactor in poedervorm is wat mij betreft de allerbeste huidbescherming. In verschillende kleuren verkrijgbaar is dit een ideaal product in de handtas, want zeg nou zelf, hoe fijn is het om op je gezicht laag over laag te smeren? Deze poedervorm geeft meteen een mooie zijdezachte matte finish en beschermt je huid op de meest gezonde manier tegen straling en veroudering. Waterproof en 4 tot 5 uur beschermend. Gemakkelijk aanbrengen en ook voor kinderen veilig en fijn.

Neem rustig contact op voor meer informatie

Medi Spa Annelies
Hondstraat 10, 5476 KT Vorstenbosch
0413 - 34 36 74
medispa@annelies-aarts.nl

 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl