Wever van ’t jaar 2019: Annie van Lokven

WEVERSRIJK -  Zoals gebruikelijk is ook dit jaar het bestuur van Carnavalsstichting De Wevers er weer op uit getrokken om een goede kandidaat te vinden voor de titel 'Wever van ’t Jaar 2019'. Ze hebben de kranten er op nageslagen, internet afgeplozen en in het beruchte Nisseroise roddelcircuit gedoken, en het bestuur menen zeker een geschikte kandidaat te hebben gevonden en kwamen daarbij dan ook tot een unaniem besluit. Annie van Lokven is afgelopen weekend tijdens de eerste Weverszitting benoemd tot Wever van 't jaar 2019

Maar Wever van ’t Jaar wordt je niet zomaar, daar zijn een aantal zeer strikte criteria aan verbonden:

a)     Er sprake moet zijn van onberispelijk gedrag.
b)     Er sprake moet zijn van een echte Wever.
c)     Er sprake moet zijn van een duidelijke profilering binnen ’t Weversrijk.
d)     Nistelrode moet op de kaart gezet zijn.
e)     De titel Wever van het Jaar verdiend moet zijn.

 

a)      Onberispelijk gedrag
Onberispelijk gedrag, dat is een begrip wat voor vele Wevers opgaat, er zijn ook zeker zoveel Wevers waarvoor dat niet op gaat. Ik denk dat de Wever van het jaar bij de eerste groep behoort. De Wever van het Jaar is voor zover wij te weten zijn gekomen een onbekend persoon bij politie, justitie en gaat door het leven als een aardige brave Wever. Dit is volgens ons onberispelijk gedrag. Deze eigenschap hebben heel veel Wevers en Weverinnekes, dus voor de titel Wever van het Jaar 2019 hebben we nog aardig veel kandidaten. 

b)     Echte Wever
De Wever van het Jaar 2019 is geboren en getogen in Nistelrode, en groeide op in een straat die zelfs Ad de Laat vernoemd heeft in zijn liedje Nisseroi. Dus er is hier sprake van een echte Wever. In de straten die Ad de Laat noemt in zijn lied Nisseroi wonen en woonden veel Wevers, dus het aantal kandidaten is kleiner geworden. 

c)     Duidelijke profilering binnen ’t Weversrijk
De Wever van het Jaar heeft zijn of haar stempel meermaals gedrukt binnen het Weversrijk, en adoreert zelfs de Môiste, De Skônste en de Belangrijkste man van het Weversrijk op zijn of haar specifieke manier.

Er zijn vele mensen die eens of vaker gebeld worden door de Wever van het Jaar voor vrijwilligerswerk en/of hand- en spandiensten. Bij een NEE geeft de Wever van het Jaar niet op, je naam en nummer worden genoteerd en met een volgende editie gaat het belrondje weer van voren af aan. Met deze eigenschappen is de selectie weer kleiner geworden. 

d)     Nistelrode moet op de kaart gezet zijn
Voor de Wever van het Jaar 2019 staat Nistelrode voorop. Diverse jubilia en onderscheidingen zijn reeds aan de Wever van het Jaar verbonden. De Wever van het Jaar is ruim 50 jaar lid van Fanfare St. Lambertus, ruim 30 jaar actief bij Prinses Irene en ruim 30 jaar lid van MK de Dûrzakkers. 

Dit alles heeft in 2016 ertoe geleid dat Zijne Koninklijke hoogheid de Wever van het Jaar 2019 geridderd heeft tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Met deze eigenschappen wordt de spoeling weer dunner maar het is nog geen uitgemaakte zaak. 

e)      Verdiend
De Wever van ’t Jaar 2019 heeft zijn of haar titel volgens ons meer dan verdiend, hij of zij laat zich de Nisseroise kaas niet van zijn of haar brood eten. De eerder genoemde lijst van lidmaatschappen is er één om in te lijsten. Zelfs in DeMooiBernhezeKrant is de 'Wever van 't jaar' genoemd en geroemd als kartrekker voor de vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Nistelrode. 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl