Op de koffie bij… Gepassioneerde liefde voor pony’s

Op de koffie bij geeft telkens weer aan dat er inwoners van Nistelrode zijn die over een ware passie beschikken. Gepassioneerde liefde voor pony’s, daar gaat het deze keer over. Bij twee vrouwelijke dorpsgenoten, die werkelijk elk vrij uurtje van de dag in de verzorging van deze edele viervoeter steken, daar ben ik nu op de koffie.

Ik zou bijna zeggen: waar een klein paard als de mini Shetland pony in een dorp als Nistelrode al niet groot in kan zijn. Ons mooie Brabantse dorp heeft toch al menig Nederlands kampioen voortgebracht; dat is nu ook zo.

Winnaar word je niet zomaar
Maar ja, winnaar word je niet zomaar, er worden strenge eisen gesteld aan de pony. Welke ponyhengst, met de ideale maten en mooie tekening, laat je samengaan met de idem dito merrie. Van belang is niet alleen de buitenkant, ook het karakter van deze edele viervoeter komt zeer zeker ter sprake. Een kenner zou zeggen ‘Miss Universe’ moet voldoen aan de juiste maten. Zo moet de mini Shetland pony ook voldoen aan de meest optimale maten. En juist bij deze pony vallen bekoring en schoonheid in zijn geheel samen.
Op vastgestelde tijden zijn de Nederlandse keuringsdagen, waar de dames de pony’s laten keuren.

De keuring
Het goed voorbrengen van een pony komt de beoordeling ten goede. Immers, een rustige pony laat zich in natuurlijke houding opstellen voor de jury. Maar pony en begeleidster kunnen last hebben van stress, waardoor het gewenste gedrag soms ver te zoeken is. Een pony kan bovendien buiten de veilige thuissituatie anders reageren dan thuis. Door training en ervaring is hier zeker wat aan te doen.

De interactie tussen pony en begeleidster is van groot belang. Bij het binnenkomen van de keuringsbaan zorgt de begeleidster ervoor dat de pony attent de baan binnenstapt; een eerste indruk blijft belangrijk. Dan wordt de pony zodanig voor de jury opgesteld dat het zijaanzicht beoordeeld kan worden. Bij het opstellen is het belangrijk dat de pony in natuurlijke houding staat.

Daarna begint - na een teken van de jury - het stappen met de pony. Dit gaat altijd rechtsom, waardoor de begeleidster altijd aan de buitenkant loopt. Tijdens het stappen wordt het touw losjes gehouden, zodat de pony in natuurlijke houding kan stappen. Na de verplichte figuren wordt de pony weer voor de jury opgesteld en worden de beoordelingen bekendgemaakt.

Behaalde successen
Door jarenlange training en verzorging, zijn er grote winnaars door de dames voorgeleid, met als grootste succes een kampioen uit eigen stal. Sindsdien zijn de goed verzorgde Shetland pony’s uit ons mooie Nistelrode in de top te vinden. Beide dames hebben hierdoor aanzien en respect verworven. In 2014 werd - in een veld van tweehonderd pony’s - nog een mooie zevende plaats behaald.

Zo zie je maar weer Bernheze, nee Nistelrode heeft in de loop der jaren al heel wat kampioenen voortgebracht. Zo ook nu weer, zou het in de genen zitten of is het de mentaliteit van de inwoners. De winnaarsmentaliteit. Ja dat laatste denk ik, ja dat denk ik.
En dat is iets waar de inwoners van dit mooie dorp trots op kunnen zijn.

Foto's Evert Tjepkema

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl