Column Erina: Mopperen

“Het gaat nu om de groep, niet meer om het individu” was de boodschap uit China. Daar zijn ze getraind om te denken in groepsbelang. Het is er heel gewoon om jezelf weg te cijferen. Dus blijf je voor de groep thuis, ook al vraagt je eigenbelang om even gezellig bij te kletsen met wat buren op de hoek van de straat.

Ik las het in een interview met een Nederlander die toevallig in China woont. En ik hoorde het onze regering zeggen. We zijn asociaal als we gezellig met z’n allen door het bos struinen. Bij de super mogen we nog maar een voor een naar binnen. En in de buurtapp circuleert een berichtje dat we vooral moeten opletten als we gaan tanken, want corona’s houden zich ook op bij de pomp. 

Ik vind het een eng idee dat mijn leven wordt beheerst door corona’s die ik niet kan zien, horen, ruiken of proeven. Ze zwabberen door het universum en nestelen zich in je longen als ze de kans krijgen. Ik hou niet van corona’s. Het liefst houd ik ze buiten de deur. Als we dat nou met z’n allen doen, verdwijnen ze misschien wel weer vanzelf. 

Er komen allerlei berichten over de favoriete plekken van die dingen. Ze schijnen zich op te houden in cruiseschepen, waar ze 17 dagen nadat de toeristen vertrokken, nog levend rondzwerven. Ze werden gevonden op deurklinken. Daar word je niet blij van. Ik in elk geval niet.

En ze schijnen het speciaal gemunt te hebben op mannen. Daar klopt natuurlijk niks van. Ik ben voor gelijkheid en tegen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Dat geldt als er gekookt moet worden, de vaatwasser gevuld, en nog heel veel andere momenten waarop verschil tussen mannen en vrouwen totaal niet logisch en niet nodig is. 

Onderzoekers zeggen dat bij de corona-neefjes dat ook al was. Sars en mers hadden ook een voorkeur voor mannen. Ze kwamen gelukkig niet tot Bernheze waardoor het toen niet zo opviel. Maar nu is het opvallend en zijn onderzoekers gaan zoeken. En ze hebben gevonden waarom de mannen het onderspit delven. De X-chromosomen krijgen de schuld. Vrouwen hebben er daar twee van, terwijl mannen er maar eentje hebben.

Ik vind het een listig tiep, die corona. Altijd op zoek naar de zwakkere. Durft-ie wel!

Laat ik als vrouw dan deze week maar zonder mopperen zelf de vaatwasser en het koken doen.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl